Biologische wijnen

Bij het produceren van biologische/organische wijn wordt o.a. geen gebruik gemaakt van chemische middelen in de wijngaard. De wijnstokken worden behandeld met biologische middelen. Ook de functie van gras en onkruid wordt hier herbekeken: zij vormen een gezonde ‘concurrent’ voor de wijnstok, waardoor zij voedsel dieper in de ondergrond moeten zoeken. Er wordt op een ecologische verantwoorde manier omgegaan met water. En om schadelijke insecten te bestrijden worden andere soorten uitgezet die dan weer onschadelijk zijn voor de wijnstok en de druiven.

Biodynamische wijnen

Biodynamie vertrekt vanuit de gedachte dat in de natuur en de kosmos alles met alles in verband staat en dat de mens dat precaire evenwicht moet respecteren. Biodynamisten volgen de kalender van Maria Thun, met de meest gunstige perioden van aanplant, snoei, bewerking van de bodem en bescherming tegen ziektes en insecten. Er wordt gewerkt met preparaten van koeiendrek en silicium om de fotosynthese te bevorderen en de plant sterker te maken om zich te beschermen tegen insecten en ziektes. Ook in de kelder wordt dit respect voor de natuur voortgezet, de gisting wordt niet gemanipuleerd en sulfiet wordt slechts in minieme mate gebruikt.




Nederlands
Nederlands